Стойността на авиационната техника, намираща се в момента на експлозиите от

...
Стойността на авиационната техника, намираща се в момента на експлозиите от
Коментари Харесай

Форбс Украйна: Военна техника за 650-850 милиона долара е имало на летището в Саки в момента на взрива -

Стойността на авиационната техника, намираща се сега на детонациите от вторник в авиобазата Саки в Крим може да бъде оценена на сума от порядъка на 650-850 милиона $, сочат изчисленията на украинската редакция на „ Форбс “.

На 9 август серия от екплозии раздрусаха летището в Саки в непосредствена непосредственост до село Новофедоровка, като съгласно разнообразни източници са унищожени сред 8 и 24 единици на съветската авиация, най-вече изтребители и разследващи самолети. „ Форбс “ е направил разценка на вредите според от броя и класа техника, за която по сателитни изображения може да се допусна, че е унищожена. С ангажимента, че сателитният облик не може да даде цялостна визия за цялостния размер на вредите.

Няколко часа преди гърмежите американската компания Planet Labs разгласява сателитни фотоси на летището, от които се виждаше, че над 20 самолета (според фенове на разузнаването по открити източници – 37 летателни машини) стоят покрай летището. Машините на стоянките преди „ случая с неуточнен генезис “ съгласно представителя на Военновъздушни сили на Украйна Юрий Игнат са най-вече изтребители Су-30СМ и разследващи самолети Су-24МР, един тежък военнотранспортен Ил-76 и няколко хеликоптера.

Използвайки разнообразни източници „ Форбс “ пресмята, че преди детонациите самолети на стойност от 650 до 850 милиона $ са били ситуирани на летището.

Украйна не е удостоверила публично, че украинските въоръжени сили са забъркани в детонациите. В Русия споделят, че повода за тях е немарливост и пожар на хранилища с авиационни муниции. Тази версия, съгласно „ Форбс “ е съмнителна, защото първите видеоклипове от мястото и сателитни фотоси демонстрират, че няколко детонации са прозвучали съвсем по едно и също време наоколо до летището, дистанцията сред епицентровете на гърмежите към 750 метра. Снимките след гърмежа демонстрират доста количество унищожено и развалено съоръжение, унищожени са механически здания.

Спекулативни медийни версии позволяват удар с MLRS HIMARS от ракета ATACMS с обхват до 300 километра (такава не е доставяна публично в Украйна), удар от украинска противокорабна ракета Neptune или американски Harpoon, офанзива от с дрон или бойкот. Нито една от версиите към момента не е доказана от наличните обстоятелства.

Forbes прави оценка приблизителната цена на съветските военни самолети (в някои случаи може да има условия, които оказват доста съмнение в цената на обособените единици):

Су-30СМ – 50 милиона $

Су-24МР – 6 милиона $

Ил-76 - 86 милиона $

Президентът Зеленски във вечерно видеообръщение към украинците на 10 август сподели, че Русия е изгубила 9 военни самолета на летището в Саки. Подобно количество дават и украинските проверяващи на „ Схеми “. Какви тъкмо самолети са унищожени, на този стадий не се прецизира. Ако приемем, че всичките девет изгубени самолета са по-евтините Су-24МР, тогава общата сума на съветските загуби е към 55 милиона $, а в случай че по-скъпите Су-30СМ са 450 милиона $.

Анализатори от Американския институт за проучване на войната (ISW) и The New York Times пишат, че минимум осем съветски самолета " на стойност десетки милиони долари " са изгорели на летището, без да показват кои тъкмо.

Разузнавателният план с отворен код UA Weapons Tracker пресметна, че минимум 11 самолета са били унищожени на летище Новофедоровка - пет изтребителя Су-30СМ и шест ударни разследващи самолета Су-24МР. В този случай детонациите в Новофедоровка костват на Русия към Щатски долар 300 млн. Разузнавачите допускат, че може да има повече унищожени самолети - евентуално с изключение на доказаните 11 са унищожени още четири самолета, само че това към момента не е потвърдено.

Международната разследваща общественост InformNapalm твърди, че сателитните изображения не демонстрират цялостния резултат от удара. Според техните източници от Крим загубите на съветските самолети след удара са: осем Су-27, четири Су-30СМ, пет Су-24, шест Ми-8 и един Ил-20 на обща стойност към 380 милиона $.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР